Vetenskapsradions Veckomagasin 6 juni 2007 Telefonväkteri om att välja barn

P1 fredag 1 juni kl 13.20

I veckan fattade socialstyrelsen beslut om att ge tre familjer rätt att använda PGD-HLA - en genetisk analysmetod som kan hjälpa dom att välja ut ett provrörsembryo som, väl fött, kanske kan rädda livet på ett äldre syskon som lider av en dödlig sjukdom. Men är det rätt att använda genteknik för att föda fram ett ”reservdelsbarn” som kanske i första hand föds för syskonets skull, och inte för att det är efterlängtat? Å andra sidan - kan vi med gott samvete avstå från att rädda livet på ett dödssjukt barn bara för att tekniken som används är omdiskuterad?

Analysmetoden PGD-HLA bygger på att, inom ramen för en provrörsbefruktning, välja ut ett embryo som senare i livet kan donera blodstamceller till sitt sjuka storasyskon. Ett embryo som inte bär på storasyskonets ärftliga sjukdom och som har en vävnadstyp som passar syskonets.

Vad vi får, och bör göra, med den nya genetiska kunskapen när det gäller att välja vilka barn som ska få födas, och vad tekniken klarar - nu och i framtiden - handlar Vetenskapsradions Veckomagasin om. I programmet ringer lyssnare in med sina frågor och synpunkter.

Gäst i studion är Elisabeth Blennow, docent i klinisk genetik och Socialstyrelsens vetenskapliga rådgivare vid beslutet i veckan.

Programledare: Camilla Widebeck och Kristoffer Gunnartz

camilla.widebeck@sr.se
kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".