Farligt vackert?

Mikroorganismer jobbar hårt i giftiga miljöer

Man kan dressera bakterier och andra mikroorganismer att agera renhållningsarbetare, t ex  i en textilfabrik, där tygernas vackra färger inte sällan är rejält giftiga då de hamnar i avloppsvattnet. Somliga svampar gillar gift!

Maria Jonstrup är  forskare på kemicentrum i Lund, och hon håller i ett provrör med vatten i som är intensivt blått. Det är resultatet av processen då tyg färgas blått i textilfabriker.

Och många av de tyger som sedan blir våra kläder färgas i Indien och andra länder, där tillverkningen är billigare än här hemma. Resultatet bli att färgat vatten släpps ut i floderna.

Men det är inte bara färgat, det är giftigt också.
 - De här färgerna är uppbyggda av aromatiska strukturer. Och när visas färger bryts ner i naturen så kan det leda till att det bildas ämnen som kan vara cancerogena, säger Maria Jonstrup.

De giftiga ämnena i vattnet kan man få bort med hjälp av en liten svamp som förvandlar de farliga ämnena till koldioxid och vatten.

De här färgerna är uppbyggda av aromatiska strukturer. Och när visas färger bryts ner i naturen så kan det leda till att det bildas ämnen som kan vara cancerogena.

Men det är inte bara utsläpp av textilfärger som kan renas av mikroorganismer

- Bekämpningsmedel är ett bra exempel där mikroorganismer kan komma till stor nytta, säger professor Bo  Mattiasson, professor på Kemicentrum.

Håkan Svensson
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista