Polynesier först till Amerika

Européerna var inte först med att färdas över havet till Amerika. Före dem kom båtfarare från öar i Stilla Havet – kanske med Påskön som senaste hållplats. Det tyder fynd av gamla hönsben i Chile på.

I Chile har arkeologer funnit hönsben som kol 14-daterats till mellan 1321 och 1407 – mer än 100 år innan européerna kom. Och de hönsen har en slående genetisk likhet med förhistoriska hönslämningar på Tonga och Påskön bland annat, det visar en ny studie som publiceras i tidskriften PNAS. Från den övärlden tycks de ha kommit – rimligen i människors sällskap.

Diskussion

Det finns sen tidigare en diskussion om ifall polynesier tidigt kan ha kommit till Sydamerika. Då har man gått på språkliga tecken och likheter i kulturlämningar.

Kända för resor

Men det här är det tydligaste tecknet hittills – och inte alls förvånande, säger Elizabeth Matisoo-Smith vid University of Auckland, Nya Zeeland, en av de forskare som gjort studien. Att segla mellan Påskön och Sydamerika kan ha tagit mindre än två veckor och polynesierna är kända för att ha gjort långa resor.

Men de stannade bara när de kom till obefolkat land, mötte de människor tycks de ha vänt om, säger hon till New Scientist.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista