Konstgjort liv mycket nära

Genetikentreprenören Craig Venter är nu sannolikt mycket nära att för första gången konstruera konstgjort liv - en syntetisk bakterie avsedd att producera energi. Det skvallrar en patentansökan till amerikanska patentverket om, en patentansökan som också går till 100 andra länders patentverk.

Den 31 maj lämnade hans företag in sin ansökan som är mycket specificerad. De vill skapa patent för allt som krävs för att den mycket enkla organismen ska kunna leva och föröka sig, men den omfattar också patent för sånt som bakterien inte behöver. Det kan sätta stopp för i princip allt som har med likartad forskning att göra, säger professor Åke Hagström vid Kalmar högskola, som haft ett samarbetsprojekt med Craig Venter:
– Om Venter hindrar den här typen av forskning så är det väldigt allvarligt, eftersom biobränslen är något som har stor vikt för klimatfrågan och mänsklighetens fortsatta framsteg.

Bakterien är alltså byggt med kemiska komponenter. DNA-kedjan är sammansatt av gener som Venter hämtat från massor av olika bakterier världen över. Avsikten är att framställa energi - bakterien ska producera vätgas, eller möjligen etanol, och det är en bedrift att få fram den, det håller nog alla forskare med om.

Patent för att skapa konstgjort liv har kritiserats av många, och det är inte lätt att ta ställning till, säger Åke Hagström, det är ju inte ett blixtlås precis:
– Det är en för stor fråga för att behnadla som en vanlig patentansökan för till exempel ett blixtlås. Det behövs en omfattande diskussion både bland allmänhet och den vetenskapliga världen om hur man gör med sådana här patent på liv.

AnnLouise Martin
ann.martin@sr.se