Nya företag snyggar upp dig på Internet

Om man söker på sitt eget namn på Internet kan man bli förvånad över all information som dyker upp, och den som är mindre smickrande kan vara svår att bli av med.
I USA har det här gett upphov till en ny typ av företag, som har som affärsidé att rätta till och förbättra folks rykte på nätet.

Det har länge funnits företag som hjälper andra att synas mer på nätet, som till exempel hjälper företag att få vissa webbsidor klättra i träfflistorna från olika sökmotorer. Men nu börjar allt fler privatpersoner önska att dom syntes lite mindre på nätet.
The Wall Street Journal beskriver en växande trend, främst i USA, där företag med namn som ReputationDefender och DefendMyName erbjuder privatpersoner att bli av med icke önskvärda artiklar, bloggar, inlägg eller pinsamma bilder på nätet, sånt som annars lätt segar sig kvar i all evighet.

Det de här företagen gör är att dels leta upp obehaglig information om en viss person, dels ta kontakt med de tidningar, bloggare, internetleverantörerer och så vidare som står för den oönskade publiceringen, för att sen förhoppningsvis övertyga dem om att ta bort eller rätta till artiklarna.
Flera tusen kronor kan det kosta att försöka snygga till sitt rykte på nätet på det här sättet. Däremot finns det inga garantier att åtgärderna kommer att lyckas.

                                        Michael Borgert
                                         michael.borgert@sr.se