Vindkraftverken blåsta på energibolagens pengar.

Kärnkraft går före förnybar energi

För att klara jordens klimat måste utsläppen av växthusgaser halveras på femtio år, enligt  FN:s klimatpanel. Men istället för att satsa på förnybar energi lägger energibolagen pengarna på kärnkraft, visar Vetenskapsradions kartläggning.

– Det stora delarna går till uppgradering av befintliga kärnkraftverk. Sen är det småskaliga investeringar i kraftvärmeverk och fjärrvärmeanläggningar där många små aktörer går in och investerar säger energianalytikern Jonas Almkvist, vd på nätmäklarföretaget Bergen energi.

Ökade satsningar
Företagen investerar nu stort för att få fram ny energi. Under årets fyra första månader ökade satsningarna på att producera och distribuera el och värme med 42 procent, jämfört med samma period förra året.

Siffror på vilka energislag som företagen satsar på i framtiden finns inte i officiell statistik, men är inte heller hemlig. För att få besked om hur energiföretagen svarar på klimatutmaningen har Vetenskapsradion ringt runt till de tre stora energijättarna EON, Vattenfall och Fortum.

Största delen kärnkraft
EON, före detta Sydkraft, satsar tre fjärdedelar under de kommande åren på kärnkraft. Statliga Vattenfalls beslutade egna energiinvesteringar i Sverige, handlar till 62 procent om kärnkraft.

Också finska Fortum satsar 60 procent av energiinvesteringarna på ny kärnkraft i Finland, och på att upprusta den svenska kärnkraften.

I pengar är det stora summor: Vattenfall: 25 miljarder, Eon: 15 miljarder och Fortum: 16 miljarder. Sammanlagt 56 miljarder kronor på kärnkraft.

Finns i planerna men inte i besluten
Sen återstår ju planerna, vid sidan av de beslutade satsningarna. Där är företagen frikostigare med den förnybara energin. Vattenfall, exempelvis, säger sig vilja satsa hela 41 miljarder, eller hälften av all ny energi, fram till år 2016 på vindkraft. Men det är planerat, som sagt. Inte beslutat. Kärnkraftssatsningarna är beslutade.

Per Hylén
per.hylen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".