Farligt, farligt.

Lite motion kan rädda halva befolkningen

Över hälften av alla svenska män och kvinnor lider av farlig bukfetma, det visar en ny svensk studie. Samtidigt framgår att det med ganska små mängder motion går att förebygga den här typen av fetma, som ofta leder till dödliga hjärt- och kärlsjukdomar.

Att det är viktigt att röra på sig för att hålla ohälsan stången är knappast något nytt. Men det forskarna vid Karolinska institutet nu gjort är att kvantifiera hur stor effekt lite motion kan ha för att förebygga bland annat den typ av farlig bukfetma som sätter sig runt mellangärdet, och som på senare år börjat anses som den kanske allra viktigaste riskfaktorn för att drabbas av dödliga hjärt- och kärlsjukdomar.

Omfattande hälsotester
Studien bygger på undersökningar av 4000 sextioåringar i Stockholm i slutet av 90-talet, både män och kvinnor, som fått genomgå omfattande hälsotester, och fått svara på frågor om sin sociala situation och sina levnadsvanor: om hur de äter, tränar, röker och dricker.

Resultatet som publicerats i tidskriften ”Nutrition, metabolism and cardiovascular disease” tyder nu på att över hälften av alla svenskar över 60 år bar på sådan här farlig bukfetma redan för tio år sen, en situation som kan se än värre ut i dag, tror KI-forskarna.

En timmes i veckan räcker
Samtidigt visar studien att det här växande problemet inte är omöjligt att avhjälpa. De 60-åringar i studien som kom iväg och tränade, och det kunde räcka med att motionera sig lätt svettig en halvtimme två gånger i veckan, visade sig löpa 70 procent lägre risk att utveckla den här typen av farlig bukfetma, jämfört med de som inte tränade alls.

Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".