Öknen driver människor på flykt

50 miljoner människor, framför allt i Afrika och Asien, kan tvingas överge sina hem under det kommande decenniet eftersom klimatförändringarna får öknarna att breda ut sig.

I en ny FN-rapport framkommer att ökenspridningen är en kris med globala proportioner.

50 miljoner människor kan alltså komma att tvingas bort från sina hem som klimatflyktingar inom de närmsta tio åren, men i rapporten står också att många fler antas märka av ökenspridningens effekter.

En tredjedel av jordens befolkning
Det handlar om människor vars mark inte längre kan tillhandahålla lika mycket mat, vatten och andra nödvändigheter som den en gång gjorde.

Räknar man också in det så pratas det om att så mycket som en tredjedel av jordens befolkning, alltså två miljarder människor, kommer att påverkas.

Grannländer riskerar massinvandring
Det är den förväntade klimatförändringen som huvudsakligen tros ligga bakom ökenspridningen. Men effekten antas också spädas på av mänsklighetens överutnyttjande av land och ohållbara bevattningsvanor, som tillsammans kommer att få öknarna att växa och växa, framför allt söder om Sahara i Afrika och i centrala Asien.

Där ligger några av världens fattigaste länder, och för deras lika fattiga grannländer finns risken att en massinvandring av klimatflyktingar skulle innebära en humanitär katastrof. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".