Ofattbart liten: Ellas fot är bara ett par centimeter lång. Foto: Maria Söderberg.

För tidigt född - då och nu

Ella föddes fyra månader för tidigt. Hon väger 647 gram och ryms utan problem i mammas handflata, när hon har krupit ihop i fosterställning. Hade Ella fötts för 30 år sedan, hade hon inte haft en chans att överleva.

Då drogs gränsen mellan liv och död i den 28:e graviditetsveckan och barn som vägde mindre än 1 kilo hade ytterst små chanser att klara sig.

Det är Ella lyckligt ovetande om, när hon ligger hopkrupen på pappas bröst. Hon bryr sig inte om att hon är ett framgångsrikt exempel på den s k kängurumetoden, som forskarna numera tror är en av förklaringarna till varför de små barnen klarar sig i mycket högre grad nu än tidigare.

På Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge överlever nu mer än 50 procent av barnen som fötts i 24:e graviditetsveckan,

I dagens Vetandets värld får vi ta del av de senaste forskningsrönen kring vården av för tidigt födda barn. Vi får också veta vad som händer med barnen när de växer upp - ett forskningsområde som är relativt nytt. För några år sedan blev det stort rabalder, när forskare slog fast att för tidigt födda barn vid 10 års ålder hade lägre intelligens och svårare med vissa skolämnen (matematik bl a) än barn som fötts i normal tid.

De undersökta barnen har nu blivit 18 år och föremål för en ny forskarstudie. Den visar klara skillnader i val av gymnasieutbildningar mellan dem som fötts för tidigt och deras ”vanliga” skolkompisar.

Redaktör: Agneta Gustavsson
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".