Kor släpper ut mer växthusgaser än transport och industri.

Kofisar värre än bilavgaser

En ny rapport från FN visar att det inte är transportsektorn som är den största källan till utsläpp av växthusgaser, utan det är förmodligen kossor och andra idisslare. Genom sina pruttar och rapar genererar de stora mängder av växthusgasen metan. Ansträngningarna att få världens kor att prutta mindre sysselsätter nu många forskare.

FN:s livsmedelsorgan, FAO, presenterade nyligen en studie som visade att världens köttproduktion ger upphov till MER växthusgaser än trafiken. Enligt rapporten kommer så mycket som 9% av dom globala koldioxidutsläppen från djurproduktionen, å räknar man med metanet och lustgasen från raparna, pruttarna och det gödsel som djuren levererar så blir utsläppen så höga som 18% av dom totala mänskliga utsläppen.

Antipruttpiller
Forskare vid tyska Hohenheim univeristetet försökte råda bot på det här och utvecklade ett antipruttpiller. Det är stort som en knytnäve, tar flera månader att brytas ner och ska förvandla metangasen i kons mage till glykos, något som förhoppningsvis leder till mer mjölk och mindre ljudliga metanutsläpp. I dagarna fick även två forskarteam vid SLU i Uppsala en miljon kronor för att kartlägga hur stora utsläpp våra svenska kor ger upphov till, 2010 ska studien vara klar å nya åtgärder presenteras, om det blir några nya antipruttpiller får vi vänta och se.

Malin Viktorsson
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".