Göteborg i virtuell version

Göteborg först som virtuell stad

Göteborg kommer snart att få en egen virtuell kopia, en tredimensionell modell där man kan se i princip allt från lyktstolpar på gatorna till färgen på husfasaderna.

Det är Göteborgs stadsbyggnadskontor som tillsammans med Chalmers utvecklar verktyget som är tänkt att hjälpa både stadsplanerare och turister.

– Målet är vi ska få ut den på internet och att man själv ska kunna vandra omkring på den, men vi är inte där tekniskt riktigt ännu, säger Mattias Roupé som är forskningsingenjör vid Chalmers Visualiseringsstudio.

Bara människorna saknas
Modellen bygger förenklat på två bilder som man lagt på varandra, en digital karta där man kan se alla höjdkurvor och ett flygfoto.

För att man ska få den realistiska känslan har Mattias Roupé och hans kollegor även fotat alla hus och byggnader. Det enda som saknas i modellen är själva göteborgarna som redigerats bort.

Många användningsområden
Det är just exaktheten och kvalitetssäkringen som skiljer den här modellen från Google earth som redan finns på nätet, där man kan zooma in i stort sett vilken del av världen man vill.  

Till att börja med kommer stadsbyggnadskontoret i Göteborg sälja modellen som en tjänst till dem som är intresserade, allt från arkitektbyråer till stadsplanerare, men också bilföretag som vill testköra stora fordon i den trånga stadsmiljön.

Vituella modellen klargör verkligheten
Enligt Mattias Roupé är det bara fantasin som sätter gränser för vad den virtuella modellen, som beräknas vara klar till hösten, kan användas till och att han tror att tekniken kommit för att stanna.

– Virtuella världar för att få medborgarna att bli mer uppmärksamma på olika byggprojekt kommer att bli vanligare. Malmö, Helsingborg och Stockholm ligger också i startgroparna för att göra virtuella modeller, säger Mattias Roupé.

Malin Viktorsson
Malin.viktorsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".