Arktiska sjöar dunstar bort

Det är inte bara issmältningen på jordens poler som påverkas av de pågående klimatförändringarna. Även de unika småsjöar som finns på öar runt norra ishavet håller på att dunsta bort på grund av det varmare klimatet.

Under 24 år har de kanadensiska forskarna återkommit till den karga naturen på Ellsmere Island, en vindpinad ö inklämd mellan norra Grönland och Ishavet.

Här har man sedan tidiga 80-talet studerat ett 40-tal arktiska småsjöar. Man har mätt avdunstningen, nederbördsmängden och analyserat vattenkemin.

Helt försvunna sjöar
Redan för tio år sedan kunde forskarna se tendensen att de här små grunda iskalla sjöarna nu börjat avdunsta och krympa på grund av det varmare klimatet. Dock var det först i juli förra året som omfattningen av avdunstningen stod klar.

Då hade många av sjöarna försvunnit helt, och i de som fanns kvar hade den stora avdunstningen orsakat kraftiga förändringar i vattenkemin.

Allvarligt för ekosystemet
Nu befarar de kanadensiska forskarna, som publicerat sina slutsatser i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS, att den här uttorkningen av arktiska småsjöar kommer att få allvarliga konsekvenser på det arktiska ekosystemet.  

Sjöarna, som i många fall varit stabila i tusentals år, har fungerat både som skafferi och yngelkammare för många djur, växt och insektsarter, och varit en fristad i den annars så bistra arktiska miljön.

När sjöarna nu försvinner är risken därför stor att det blir en förändring som kommer att sprida sina ringar långt upp i den arktiska näringskedjan.

Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista