Solskyddsfaktor 100

Bot på väg för hudcancer

Varje år insjuknar över 2000 svenskar i malignt melanom, elakartad hudcancer, och sammanlagt 400 av dem dör av sin cancer.  Nu pågår tester av nya läkemedel mot sjukdomen.

Upptäcker man malignt melanom tidigt så botas det ofta lätt med en operation. Men för en liten grupp av dom över 2000 svenskar som drabbas av elakartad hudcancer så har cancern dessutom spritt sig från huvudtumören ut i andra delar av kroppen. När det händer är cancern mycket svårbehandlad.

Dom behandlingsmetoder som vanligen används idag är cellgiftsbehandling och immunterapi. Problemet är att hudcancercellerna är eller blir resistenta och då är behandlingen verkningslös.

Bland läkemedelsföretagen är kapplöpningen igång och två stora läkemedelsföretag gör just nu fas 3-tester på svenska sjukhus och jämför läkemedlen med befintliga behandlingsmetoder.

Den nya metoden går ut på att stimulera kroppens eget immunförsvar att bekämpa cancercellerna. Substansen söker upp dom så kallade T-cellerna i immunförsvaret och ser till att det orkar försvara sig mot cancerangreppet längre än vanligt.

Men om immunförsvaret får alltför mycket kraft så kan det börja ge sig på kroppens egna celler, vilket kan leda till allvarliga biverkningar.

- Tyvärr är det så att de mediciner vi använder för att bota cancersjukdomar också har biverkningar. Det är en balans där emellan,  man får väga nyttan mot de risker som behandlingarna har, säger Lotta Lundgren, överläkare på onkologen vid Lunds universitetssjukhus, som leder undersökningarna vid ett av sjukhusen.

Gabriella Björk
Gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".