Varm, inte trött?

Gäspa - så tänker du bättre!

Forskare från State University of New York hävdar att gäspningar inte beror på att man är trött, utan att man är varm. De tror att gäspningar hjälper till att kyla ned hjärnan och gör så att vi kan tänka bättre.

Ingen vet varför vi gäspar, populära teorier har varit trötthet, långtråkighet och felaktigt att man har för lite syre i blodet. Men nu säger alltså amerikanska forskare att det kan bero på att vi vill kyla ned vår hjärna för att kunna tänka bättre. En överhettad hjärna fungerar inte lika bra som en sval.

Smittsam effekt
För att få stöd för sin tes så använde sig forskarna av teorin att folk ofta gäspar när dom runt omkring gör det, alltså att gäspningar smittar. Så försökspersonerna fick därför titta på film där människor gjorde olika saker, bland annat gäspade. Det visade sig att försökspersonerna som fick hjälp att hålla sin hjärna sval, genom att till exempel ha något kallt tryckt mot pannan, gäspade nästan inte alls när dom såg personer gäspa på videon. Men det gjorde däremot personerna som fick hålla något varmt mot pannan. Studiens slutsats är att kyla alltså verkar ta bort gäspningarnas smittsamma effekt.

Att gäspningar smittar över huvud taget förklarar forskarna med att det skulle vara fördelaktigt för forntida grupper av människor att hålla sina hjärnor svala så att de alla kunde tänka klarare och vara vaksamma mot faror. Men varför forntidsmänniskan, eller för den delen vi som lever nu, behöver andras hjälp att förstå att vår hjärna är överhettad framgår inte av studien, som publicerades i Evolutionary Psychology.

Malin Viktorsson
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".