Godkänd knöl

Grön potatis vill inte bli uppäten

Det är ingen myt att gröna potatisar är giftiga. De innehåller nämligen ämnet solanin, som kan orsaka huvudvärk, illamående och neurologiska problem.

Nu har en forskare från University of Nebraska räknat ut exakt hur mycket grön potatis man måste äta för att bli sjuk. En person som väger knappt 50 kilo måste äta motsvarande en stor bakad potatis, rapporterar New York Times nätupplaga.

Solanin är till för att skydda potatisen mot att bli uppäten och den gröna färgen är en överproduktion av klorofyll, som i sig självt är ofarligt, men som även signalerar en ansamling av giftet. Därför är det viktigt att förvara potatisen svalt och mörkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".