Risker med koldioxid i underjorden

Intresset för koldioxidlagring, att pumpa ner växthusgaserna i underjorden i stället för att släppa ut dem i luften, har ökat kraftigt de senaste åren, men det talas sällan om miljöriskerna.

Metoden där industrier kan pumpa ner sina växthusgasutsläpp i bergrunden istället för att släppa ut dem i atmosfären har lockat energibolag över hela världen att satsa på metoden.

Men i ivern att hitta en enkel lösning på klimatproblemen sägs det sällan någonting om risker med tekniken, trots att amerikanska geologer redan för ett år sedan kunde visa att den nedpumpade koldioxiden kan läcka ut och skada miljön.

Miljöpåverkan redan efter ett år
För att se vad som hände pumpade de amerikanska geologerna ner 1600 ton koldioxid i ett övergivet oljebergrum en och en halv kilometer under Texas sandsten.

Redan efter ett år kunde de visa att den nerpumpade gasen orsakade snabba kemiska reaktioner som löste ut metaller och andra giftiga ämnen ur berget. Ämnen som får berggrunden och vittra och som på sikt riskerar att skapa gångar där den lagrade växthusgasen tar sig upp och läcker ut i atmosfären igen, eller där de lösgjorda tungmetallerna och andra gifterna kan sprida sig in i drickbara grundvattenmagasin. 

Varningar som alltså publicerades i den välkända tidskriften Geologi redan förra året.

Riskundersökningar i skymundan 
Den snabba teknikutvecklingen och viljan att lösa jordens accelererande klimatproblem har gjort att den här sortens riskundersökningar har hamnat i skymundan, det konstaterar flera sakkunniga Vetenskapsradion pratat med.

Gia Destouni är professor i hydrogeologi vid Stockholms universitet. Hon tycker att samhället borde ställa högre krav på forskningen kring koldioxidlagrings risker, och drar parallellen till hur noga man undersökt frågan om slutförvaring av radioaktivt kärnbränsle.

– Även när det gäller lagring av koldioxid bör man ha ett visst säkerhetsarbete, så att man redovisar hur man tänker med miljöriskerna omkring de här frågorna, säger hon.

Tjänar pengar på utsläppsrätter
Det plötsliga intresset för att inte längre bolma koldioxid ur kolkraftverk och industrier handlar gissningsvis inte bara om att bidra till att bromsa den förutspådda klimatförändringen. Det handlar också om en möjlighet att tjäna stora pengar.

Den nya pusselbiten stavas utsläppsrätter, alltså det system som sen drygt två år gör att den som inte släpper ut sin tilldelade kvot av växthusgaser, utan istället pumpar ner den i berggrunden, kan sälja sin beskärda del, sina utsläppsrätter, till någon annan industri istället och därmed få betalt en gång till för den el de producerat.

Malin Viktorsson
malin.viktorsson@sr.se

Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".