I genetikens värld blir ett rep två

DNA-gåta löst

Forskare vid Umeå universitet har med amerikanska kollegor nu lyckats visa vilket enzym som sköter kopieringen av våra arvsmassa. En näsan 50 år gammal fråga har fått en lösning och det kan öka förståelsen för flera vanliga folksjukdomar.

Att tillverka två likadana tvinnade rep från ett, det går inte, om man inte rör sig i genetikens värld det vill säga. För där kopieras DNA-spiralen från cell till cell just så.

Letat efter hjälpmedlet
Men frågan var vilket hjälpmedel, exakt vilket ämne, det är som kliver in och tar kommandot till att DNA-spiralen kopierar sig själv.

1959 fick Arthur Kornberg Nobelpriset för att ha visat att det är något enzym som gör jobbet, men inte förrän nu har Umeågenetikerna hittat ett sätt att spåra identifiera enzymet, genom att bygga in ett litet fel i det. Felet syns så fort just det ämnet varit aktivt.

Ge svar om cancer
Slutsatsen och förhoppningen av den här upptäckten, som publicerades i tidskriften Science, är att man med kunskapen om detta speciella enzym bättre ska förstå hur förändringar, mutationer, i den kopierade cellen kan uppstå och hur det i sin tur kan ge upphov till skador, som cancer, eller ärftliga sjukdomar.

Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".