Veckan som gått

I ivern att hitta snabba lösningar på de förutspådda klimatproblemen - sopas riskerna med koldioxidlagring under mattan? Skillnader i mäns och kvinnors sätt att beskriva krämpor och smärta gör jobbet svårt för läkarna. Svenska vattenfall tror på vågkraft som framtida elkälla.

Att bokstavligen sopa klimatproblemen under mattan
De senaste åren har intresset för koldioxidlagring ökat lavinartat. Metoden, där industrier kan pumpa ner sina växthusgasutsläpp i bergrunden istället för att släppa ut dom i atmosfären och påverka klimatet, har bland annat lockat energi- och kraftbolag över hela världen att satsa på tekniken. Men i ivern att hitta en enkel lösning på klimatproblemen har det nästan inte hörts nånting om riskerna med tekniken. Det trots att amerikanska geologer redan för ett år sedan kunde visa att den nerpumpade koldioxiden kan läcka ut och dessutom skada miljön. Gia Destouni som är professor i hydrogeologi vid Stockholms Universitet tycker att risktänkandet kring koldioxidlagringen är otillräckligt, men Tore Torp forskningsledare på Statoil kommentera håller inte med.

Olika sätt att säga aj
Mäns och kvinnors sätt att beskriva smärta skiljer sig så mycket år att det kan göra det svårt för läkare att ställa rätt diagnos. Det visar en språkvetenskaplig undersökning från Wiens universitet. Mäns sätt att beskriva sina symptom stämmer bättre överens med doktorns sätt att resonera än vad kvinnors beskrivningar gör, och det gäller även om läkaren är kvinna. Carin Muhr är migrän- och genderforskaren vid Uppsala universitet. Hän känner igen problemet som hon anser att dagens läkare borde bli mer uppmärksamma på.

Vågkraft möjlig uppstickare på elmarknaden

Svenska vattenfall tror på vågkraft som en gångbar elkälla i framtiden. I veckan kom beskedet att man fortsätter att satsa nya miljoner på ett svenskt vågkraftprojekt utanför Lysekil på västkusten, som visat sig fungera över förväntan bra. Tekniken består av en flytande boj som i sitt guppande upp och ner i vågorna drar i en vajer som sitter fäst i en generator nere på botten, som i sin tur omvandlar vågrörelserna till el. Under fem år ska nu forskningsledaren Mats Leijon vid Uppsala Universitet och hans kollegor försöka få sina vågkraftverk tillräckligt effektiva och billiga för att fungera i stor skala. Lyckas det tror Karl Bergman, som är forsknings- och utvecklingschef på vattenfall, att vågkraft i framtiden kan komma att leverera lika mycket el som vindkraften gör på sina i Europa idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista