Unga diabetiker bantar med livet som insats

Många unga diabetiker, främst kvinnor, struntar i att ta sitt insulin. Nu varnar sakkunniga i både Sverige och Storbritannien för att underdosering av insulin blivit en farlig bantningsmetod som kan leda till allvarliga hälsoproblem.

- Alla diabetiker sitter där inför varje måltid och tänker ”hur mycket ska jag ta nu?”. Då kanske man medvetet lägger sig lite i underkant. Jag har flera vänner med diabetes i 20-25-årsåldern som när de var små fick höra att tar man mycket insulin så går man upp i vikt, berättar Hannah helgegren, som är legitimerad dietist och ledamot för Svenska Diabetesförbundets ungdomsforum - Ung Diabetes

Inslulinet påverkar kroppsvikten
Hos en diabetiker som hoppar över att ta sitt insulin stiger blodsockervärdet. Konsekvensen blir att personen kissar ut sockret, vilket drar med sig vätska och gör att man går ned i vikt. Samtidigt förlorar den diabetessjuke muskelmassa eftersom musklerna inte får tillräckligt med energi. Det diabetikern förlorar är alltså inte fett, utan vatten och muskler.

Experter i Storbritannien uppskattade nyligen att en tredjedel av alla unga brittiska kvinnor med diabetes tar mindre insulin än vad dom borde, just för att gå ned i vikt. Och problemet är utbrett även i Sverige. Hanna Helgegren på  ungdomsforumet Ung Diabetes uppskattar själv att 20% av unga svenska diabetiker har allvarliga ätstörningar. Men mörkertalet är stort, säger hon, och befarar att det kan vara så många som hälften av alla unga diabetiker som faktiskt hoppar över en spruta här och där för att dom är oroliga för att gå upp i vikt.

Oro utan stöd av forskarvälden
Trots oron finns idag inga ordentliga studier eller undersökningar som gjorts på hur utbrett problemet är och heller ingen plan för vad man ska göra åt det. Stefan Särnblad, som är barnläkare på Universitetssjukhuset i Örebro, säger att det är svårt att få flickorna att prata om problemet, ett ämne som är så skuldbelagt. Han tror att alla som arbetar med unga diabetiker är väl medvetna om att den här sortens allvarliga ätstörningar finns, men att det är svårt att upptäcka patienter som struntar i sina sprutor.

– Våra patienter vet mycket väl om att de behöver ta sitt insulin och att det inte är bra att underdosera insulinet och därför vill man nog helst inte prata om det och framför allt kan det vara svårt att få fram exakta siffror i studier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista