Den nya sjukdomen drabbar inte människor, bara svin.

Grisars sjukdom kan bli kostsam

I fredags hittades de allra första fallen av den allvarliga grissjukdomen PRRS i Sverige. Om sjukdomen etablerar sig kommer det få allvarliga ekonomiska konsekvenser. Det visar en rapport som Vetenskapsradion tagit del av.

Just nu är två svinbesättningar i Skåne avspärrade och provtagningar pågår för fullt för att kartlägga om fler gårdar är drabbade. 

– Det är nog det värsta jag varit med om sen jag började arbeta på Statens veterinärmedicinska anstalt, säger veterinären Per Wallgren.

Smågrisar dör
I USA och Europa där den allvarliga sjukdomen PRRS redan finns drabbas grisbesättningarna hårt. Suggorna har svårt att bli dräktiga och de smågrisar som ändå föds blir svaga och dör ofta efter några månader.  

Sjukdomen är därför väldigt kostsam för de uppfödare som drabbas. Enligt beräkningar som Per Wallgren har gjort rör det sig om 2500 kronor per sugga, en siffra som med en genomsnittlig besättningsstorlek sällan slutar under en kvarts miljon kronor.

Vaccinering fungerar inte
Många svinbönder slaktar sina grisar i Tyskland där sjukdomen är allmänt förekommande, och även om transporterna ska rengöras noggrant innan de återvänder till Sverige så kan smittan ha kommit den vägen.

Att vaccinera grisarna är inte heller något alternativ eftersom viruset lätt muterar och bildar superstammar, något som redan skett både i Kina och USA.

Striktare regler behövs
Per Wallgren är ändå försiktigt optimistisk och hoppas att den elaka sjukdomen går att utrota innan den fått ett ordentligt fäste i landet.

– Men då måste man satsa resurser på det. Med de här förlusterna framför ögonen finns det mycket att tjäna. Det är också jätteviktigt att man stärker upp sina smittskyddsregler, och om man fått in den här sjukdomen, försöker låta bli att blanda djur som är friska med djur som blivit infekterade, säger han.

Malin Viktorsson
malin.viktorsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".