Samma gen bakom olika cancertyper

I och med att allt fler människor i världen drabbas av cancer ökar jakten på botemedel mot den svåra sjukdomen. En pusselbit kan vara en gen som ligger bakom både prostatacancer och tjocktarmscancer. En upptäckt som nyligen publicerades i tidskriften Nature Genetics.

I jakten på cancerbot har man nu identifierat åtminstone en ledtråd. Hos patienter med prostatacancer och tjocktarmscancer är samma gen förändrad så ofta att det inte kan vara en slump.

Ett led i utvecklingen
Professor Peter Eklund på urologen vid Karolinska sjukhuset i Solna har varit intresserad av den här genen tidigare just för prostatacancer.

– För att det ska bli en cancer från en normal cell så måste fler saker hända. Det är flera skador som sker. Det här är ett led i utvecklingen, och det råkar vara samma för prostatacancer och coloncancer, säger han.

Skulle det teoretiskt kunna innebära att man hittar samma sorts bot för det två cancertyperna?

– Ja, det är ju det man hoppas på. Att man ska kunna laga generna. Det kommer väl inom en överskådlig framtid, säger Peter Ekman.

Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".