Det finns en lirare i fullstorlek som heter Nano - på bilden ligger han ner.

En mycket liten match

Världens första fotbollsmatch i nanoformat har utspelats på en plan stor som ett risgryn.

Tänk dig en robot som till storleken är sex gånger mindre än en amöba och som väger mindre än en miljontedels gram.
Tänk dig 22 sådana på en fotbollsplan som är lite mindre än ett risgryn. Så såg det ut när National Institute of Standards and Technology organiserade - vad dom själva kallar - världens första fotbollsmatch i nanoformat.

Tanken med arrangemanget var att visa vilka potential nanotekniken har, den nya tekniken på molekylnivå som förutspås vara framtiden bland inom medicinen och utvecklingen av nya material.
För att överhuvudtaget se vad som hände på fotbollsplanen hade dom små robotarna placerats i en glaskub bevakade av högupplösta mikroskop som projekterade prestationerna på en stor bildskärm.

Bland övriga publikfavoriterna fanns en schweiziskt uppfinning som drivs av magneter och som upphovsmakarna kunde flytta från ett ställe till ett annat bara genom att klicka på bildskärmen. Det schweiziska laget har redan sökt patent på uppfinningen och hoppas att den så småningom ska kunna användas i medicinska syften, kanske för att bota cancer eller reparera defekta celler.

(källa: www.physorg.com)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".