Könsstereotyp sätts på prov

Amerikanska psykologer tror sig ha skingrat dimmorna kring en av våra allra mest segdragna könsmyter: den om att kvinnor använder fler ord när de pratar än män.

Du har säkert sätt den utspelad i otaliga hollywoodfilmer, och hört både släkt och vänner befästa den i exempel från livs levande verkligeheten: vardagsmyten om den fåordige mannen, och den allt för pratsamma kvinnan.

Det är en könsstereotyp som till och med fått stöd av en del forskare, men som egentligen aldrig tidigare testats under någorlunda trovärdiga förhållanden. Förrän nu. Under sex år har en grupp psykologer följt 400 frivilliga universitetsstudnter i USA och Mexiko - lika många män som kvinnor; med hjälp av automatiska bandspelare som slagits på 5 ggr per timme varje dag under sex år, har försökspersonernas konversationer spelats in, transkriberats, räknats ord för ord, och till slut samamafattats i ett antal strikta tabeller som nu publicerats i tidskriften Science.

Forskarna ger raka besked
Det är ingen skillnad mellan könen. Eller nästan ingen i alla fall. För de nya rönen ger vid handen att män, åtminstonde om de bor i USA eller Mexiko, och tillhör den socialgrupp som går på universitet, i genomsnitt får ur sig 15 669 ord under en genomsnittliga dag, medan kvinnor bara hinner med några hundra fler. Det borde nog inte räcka för att hålla liv i en myt.

Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".