Hälsosammare om dyrare

Skatt på fett mat kan rädda liv

Att införa en skatt på fettrik mat skulle kunna rädda tusentals människor från en förtida död, visar en brittisk studie.

För några år sedan blev det omfattande debatt kring en idé om att införa skatt på fettrik mat. Tanken väcktes när Livsmedelsverket och Folkhälsoinstitutet tog fram en handlingsplan för att göra svensken smalare. Omfattande kritik kombinerat med tekniska svårigheter att införa skatten gjorde dock att förslaget hamnade i byrålådan.

Men nu väcks idén till liv igen i och med att en brittisk studie, publicerad i Journal of Epidemiology and Community Health, visar att en fettskatt skulle kunna rädda många liv.

Minskar dödsfall av hjärt- och kärlsjukdom
– Det är en intressant studie. De har på teoretiska grunder beräknat hur man skulle kunna minska antalet dödsfall av hjärt- och kärlsjukdom om man höjde skatten något, förklarar Annica Sohlström, chef för nutritionsenheten på Livsmedelsverket.

De brittiska forskarna kombinerade ett nationellt register över den brittiska befolkningens matvanor med fakta om matvarornas olika priskänslighet.

Fem procent dyrare
På så sätt kunde de beräkna att en om en skatt som gjorde veckomatkassen fem procent dyrare infördes på matvaror som innehöll mättat fett, salt och annat som är onyttigt i för stora mängder så skulle i bästa fall över 3000 människor slippa dö i hjärt- och kärlsjukdomar.

Författarna till den nya studien betonar att resultaten ska tolkas försiktigt, men att det ändå verkar som om det är tekniskt möjligt med en fettskatt.

Skatt används inom flera områden
Med tanke på att EU-kommissionen helt nyligen flaggade för en skatt på fett, om inte vår mat blir nyttigare, så lär det vara välkommet med fler studier som kan klargöra effekterna av en fettskatt.

– Jag tycker att det är viktigt att det görs sådana här studier för skatter är ju ett sätt att påverka konsumtionen. Det används ju flitigt i andra områden, som alkohol och tobak, säger Annica Sohlström.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".