Varberg översvämmades på torsdagen

Nytt system mot översvämningar

Skräddarsydda väderprognoser kan hjälpa kommuner vid kraftiga oväder.

De senaste veckornas regn över södra Sverige har orsakat stor förödelse och inneburit stora kostnader för de samhällen som drabbats av vattenmassorna. Men kanske skulle effekterna av sådana här väderhändelser kunna minskas drastiskt via ganska enkla åtgärder.

Det tror man på SMHI där man sedan några år arbetat fram konceptet ”weather sync”. Det handlar om ett system som bland annat går ut på att öka samhällets beredskap genom att koppla upp både företag och kommuner mot SMHI:s datorer och förse dem med skräddarsydda väderprognoser.

Minimerar stopp i avloppen
Christer Åkerlund, marknadschef på SMHI:s kommersiella affärsdel, tror att SMHI:s ”wheather sync”-system är något som bland annat skulle kunna hjälpa regndrabbade kommuner att minimera risken för stopp i avloppssystemen som ska forsla bort regnvatten vid kraftiga oväder. 

– I rören som går under gatorna och är kopplade till alla dagvattenbrunnar finns ett avancerat pumpsystem som kan flytta vatten från en stadsdel till en annan när det blir för mycket vatten i rören. Där kan man börja förpumpa om man har en vetskap om att det kommer att svämma över och rinna in på tomter och in i hus.

Gäller att hitta kritiska nivåer
– Men då måste man kartlägga systemet under gatorna på orten och hitta de nivåer som blir kritiska. Sen måste man se till att våra prognoser talar om när de där kritiska nivåerna kan tänkas uppnås på grund av en väderutveckling, säger Christer Åkerlund på SMHI, där man redan börjat använda sitt ”weather sync”- koncept, bland annat för att minska energianvändningen för uppvärmning av fastigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".