1 av 3
Grönslandsisen mindre smältbenägen än klimatforskarna befarat?
2 av 3
Rasar kilona om man hoppar över en insulinspruta?
3 av 3
Att stå oförberedd inför stora regnmängder kan bli dyrt.

Veckan som gått

Hälsofarlig bantningsmetod sprider sig bland unga diabetiker - hoppa över insulinsprutan så går du ner i vikt! Dna-analyser gjorda i is-borrkärnor visar att grönlandsisen kanske är mindre smältbenägen än forskarna befarat. Och skulle samhällskostnaderna efter regn och översvämningar kunna minskas? På SMHI satsar man nu på ”weather sync” – ett system där företag och kommuner kopplas upp mot SMHI:s väderdatorer och förses med skräddarsydda väderprognoser.

 

Outredd bantningsmetod med livet som insats

Från Storbritannien kom i veckan uppskattningar om att en tredjedel av alla unga brittiska kvinnor med diabetes fuskar med sin medicinering – hoppar över sprutor eller tar för lite insulin - för att de vill gå ned i vikt. Det här är en bantningsmetod, med i värsta fall livet som insats, som kan vara utbredd bland unga diabetiker även i Sverige. Problemet är välkänt inom vården, menar både barnläkaren Stefan Särnblad på Universitetssjukhuset i Örebro, och dietisten Hannah Helgegren som också sitter i diabetesförbundets ungdomsforum Ung Diabetes. Trots detta finns inga studier eller undersökningar gjorda som kartlagt hur allvarlig situationen egentligen är.

 

Dna blottar okända svängningar hos grönlandsisen

Nyligen publicerade danska forskare en rapport i tidskriften Science där man visar att isen och klimatet på Grönland inte alltid bettet sig som man tidigare trott.  Genom att analysera dna från förmultnade växter och djur, upplockade längst ner i botten av kilometerdjupa isborrhål, visar man nu att klimatet på Grönland för 6-800 000 år sedan liknade det vi har i södra Sverige idag, konstaterar Margareta Hansson, docent i kemisk meteorologi, som också borrat på Grönland.

De nya dna-analyserna har också gett en vink om att isen på Grönland kan vara betydligt mer tålig för varmare klimat än man tidigare trott, och att isen här för 120 000 år sen - senaste det var så varmt som man nu förutspår att det kan bli under det kommande hundra åren - inte alls smälte undan så mycket som man befarat att den kan komma att göra nu. Men meteorlogiprofessor Erland Källén, som bland annat deltagit i utvärderingarna bakom IPPC:s (FN:S klimatpanel) senaste rapporter om hur jorden kommer att påverkas av ett varmare klimat anser inte att studien ändrar varningarna om att ett varmare klimat kan smälta delar av grönlandsisen och få havsytan att stiga med flera meter inom de kommande hundra åren.

 

Skräddarsydda väderprognoser kan ge klirr i kassan

På SMHI har man sedan några år arbeta med konceptet ”weather sync” - ett system som går ut på att koppla upp både företag och kommuner mot SMHI:s datorer, och förse dom med skräddarsydda väderdata. Det handlar inte om vanliga väderprognoser utan om uppgifter som är anpassade till lokalvädret och till just det kunden vill använda informationen till. Till exempel att förse en stormarknad med information om när vädret nått gränsen för när folk inte vill vara ute längre utan föredrar att åka och handla istället. Eller att skicka ett larm till kommunens gatukontor som varnar att vädret är sådant att det är dags att börja förbereda ett samhälles avloppssystem inför hotande översvämningar. Intresset för weather sync-konceptet är stort säger Christer Åkerlund, marknadschef på SMHI:s affärsdel, som tror att deras nya vädertjänster är något som borde kunna intressera en hel del branscher – och inte bara sådana som jobbar med att undvika katastrofer.

 

Programledare: Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".