Ekologiska åkrar kan ge minst lika mycket avkastning

Ekologiskt jordbruk kan försörja världen

Världens livsmedelsproduktion skulle inte minska om alla jordbrukare gick över till ekologiska odlingsmetoder. Det hävdar forskare vid amerikanska michigan-universitetet som räknat på saken.

I sin rapport har forskarna bakat ihop resultat från nästan 300 fristående studier, där man bland annat jämfört hur produktionen av olika grödor skiljt sig mellan ekologiska gårdar och jordbruk som använt sig av industriella metoder och miljöfarliga gödnings- och bekämpningsmedel.  Och resultatet, som publicerats i tidskriften ”Renewable agriculture and food systems” visar att en övergång till ekologiskt jordbruk till och med skulle kunna löna sig. Enligt michiganforskarnas beräkningar skulle produktionen av livsmedel visserligen minska något i världens rikare länder, men samtidigt öka med 80 procent i den fattiga delen av världen.  I den senare är avkastningen från åkrar idag ofta onödigt låg eftersom bönder här inte utnyttjar de ekologiska möjligheter som deras mark och djur skulle kunna erbjuda, samtidigt som de inte har råd att köpa industriframställt gödsel eller bekämpningsmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".