Blodprov kan avslöja hälsofarlig bukfetma

Nyligen visade en studie att över hälften av svenskarna bär på farlig bukfetma. En typ av fett som ökar risken för både diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, men som kan vara svårt att upptäcka eftersom det ofta döljs under mindre farligt kroppsfett. Nu hävdar forskare från Tyskland och USA att ett enkelt blodprov skulle kunna avslöja de som bär på farligt bukfett - allt tack vare funktionen hos ett visst protein.

Proteinet RBP4 är inget nytt i sig. Det är ett protein som i huvudsak kommer från levern och har funktionen att transportera A-vitamin. Men nu skriver alltså en grupp forskare från Tyskland och USA i tidskriften Cell Metabolism att dom kunnat visa att nivån av RBP4 i blodet stiger kraftigt om man har mycket fett runt organen i magtrakten. Proteinet kommer nämligen inte bara från levern utan även från fettvävnaderna.

Ledde tankarna till blodprov
Därför, menar forskarna, skulle ett vanligt blodprov vara ett enkelt sätt att ta reda på om den överviktiga personen har mycket bukfett och därför ligger i riskzonen för att drabbas av diabetes och hjärtsjukdomar. Den nya metoden är både enklare och ger bättre resultat, säger Ulf Smith, överläkare och professor vid Lundberglaboratoriet för diabetesforskning vid Göteborgs universitet:

– Vi vet att vi kan riskklassa individer med hjälp av bukomfångsmätning, men det är inte lika specifikt, lika känsligt, som RBP4.

Funkar inte på smala i riskzonen
En möjlig användning som många hoppas på är att förhöjda RBP4-nivåer i blodet även hos smala människor skulle skvallra om dolt bukfett, som sitter så djupt att det inte syns, men som ökar risken för diabetes och hjärtsjukdomar. Men så långt har forskarna inte kommit. Problemet är att förhöjningen av RBP4 hos dessa individer är så liten att det än så länge inte går att avläsa i ett blodprov.

Reporter: Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".