Tusentals godkända kemikalier borde testas om

Kunskaperna kring vilka kemikalier som kan vara skadliga för levande organismer är för dåliga. Det hävdar en grupp kanadensiska forskare som menar att flera tusen av de kemiska ämnen som är i omlopp i samhället borde genomgå nya tester. Problemet, menar forskarna som publicerats i tidskriften Science, är att många kemikalier klassats som ofarliga efter att man undersökt hur de lagras upp i kroppen hos vissa nyckeldjurarter. Samtidigt som samma gifter kan visa sig ha en helt annan, och skadlig effekt på andra organismer. 

Åke Bergman som är professor i miljökemi vid Stockholms universitet håller med om att metoderna för att ta reda på hur miljögifter lagras i kroppsvävnaderna hos olika djurarter måste bli bättre:

– Vi vet att ämnen som förekommer i allt högre halter, när de kommer upp i en tillräckligt hög koncentration så har det en giftverkan. Och det man behöver studera är alltså hur utvecklas den här kurvan i olika typer av djur, och där behöver vi utveckla metodiken. Det är helt klart!

Reporter: Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".