Det finns nog många som gärna undviker en onödig spruta.

Okunskap ger osäkra vaccinråd

Råden kring vilka vaccin man ska ta inför utlandsresan varierar på de många vaccinationsmottagningar som finns i Sverige. Orsaken kan vara okunskap om vilka vaccin som egentligen är nödvändiga.

– Det kan bero på okunskap. Det är inte sådär jättemånga som har ett stort intresse för resevacciner. Det är många som vaccinerar, men jag tror kunskapsnivån i det resemedicinska fältet varierar oerhört mycket, säger Lars Lindquist, professor vid enheten för infektionssjukdomar på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Det är inte alltid så lätt för en privatperson att veta vilka vaccinationer man ska ta inför en utlandsresa och en överflödig vaccinering kostar både pengar och kan ge onödiga biverkningar. För att få en uppfattning om hur olika besked vaccinationsmottagningarna ger ringde P1-programmet Kropp och Själ upp två stycken och frågade vad den som reser i tre veckor till en ö nära Pukhet i Thailand behöver för vaccin.

Olika besked
Beskeden blev från båda mottagningarna att vaccinera mot hepatit A och B, men på den ena mottagningen blev rådet ockås att vaccinera mot turistdiarré, något som den andra mottagningen ansåg onödigt. Professor Lars Lindquist tror knppast det handlar om att vaccinationsmottagningarna vill tjäna så mycket pengar som möjligt. Snarare handlar det om okunskap.
– Problemet är det att man ger får många vacciner för att man inte riktigt vet och kan avgränsa vad risken egentligen är.

Översyn på gång
Någon detaljgranskning av vaccinationsbranschen finns inte i dag. Däremot ska Socialstyrelsen snart göra en översyn för att få en helhetsbild. Något som är svårt, för både sjukdomar och vaccin utvecklas fort. Även påbyggnadsutbildningar för läkare som arbetar med vaccinationer skulle kunna ge bättre vaccinationsråd. Utbildningar av det slaget saknas i Sverige, men finns till exempel i Storbritannien.
– Och den typen av föredömligt upplägg på nationell nivå skulle också vara välkommet i Sverige, säger Lars Lindquist.

Jonas G Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".