Bilden till höger visar anhopningar av amyloida plack i pannloben och i tinningloberna. Bilden till vänster föreställer hjärnan hos en frisk person.

Framsteg i jakten på Alzheimerbot

Svenska forskare har tagit ett första steg mot att finna ett botemedel mot Alzheimer, genom att utveckla en ny behandlingsmetod.

Agneta Nordberg, professor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet och medförfattare till studien som publiceras i amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS, tror metoden kan vara ett genombrott inom Alzheimerbehandling:
– Man söker ju nästa generation, efter de läkemedel som finns idag, och det här kan jag tänka mig är nästa generation så att säga.

Hjärnan snöar igen
Alzheimers sjukdom orsakas av sjukliga förändringar i nervceller, framför allt i hjärnan, då ett slags plack som heter amyloid lägger sig mellan cellerna. Agneta Nordberg liknar amyloidet vid snö som samlas i stora drivor runt ett hus på vintern. Precis som att ingen tillslut kan ta sig in och ut ur huset, så kan cellen inte längre kommunicera. Tillslut dör den.

Kombinationen är nyckeln till framgång
Den nya behandlingsmetoden, som än så länge bara testats på råttor, bygger på en kombination mellan stamcellstransplantation och behandling med ett läkemedel, som fortfarande är på teststadiet. Med stamcellstransplantation och läkemedlet fick forskarna goda resultat i försöksdjur. De kunde visa på en minskad produktion av amyloid och en ökad nybildning av nervceller.

Nästa steg är att testa behandlingsmetoden på människor, men just nu kan inte Agneta Nordberg säga hur långt bort i tiden sådana tester ligger.

Malin Viktorsson
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".