Datorjätte satsar på budgetdatorer

IT-forskare i USA har tagit fram en bärbar, Internetuppkopplad pc som är så pass billig att skolor i fattiga länder kan låta varje elev ha en egen dator i undervisningen. Men man har inte haft världens ledande tillverkare av datachips bakom sig, förrän nu.

Nu meddelar Intel, världens största tillverkare av processorer, att man vill hjälpa forskarna vid amerikanska MIT Media Lab. De har startat projektet En dator till varje barn, där syftet är att ta fram en billig 100 dollarsdator för barnen i fattiga länder.

Stormigt projekt
Det har blåst en hel del kring det projektet, som sattes igång av den kände it-professorn Nicolas Negroponte. Förra året kritiserade han Intel hårt för att företaget började konkurrera med forskningsprojektet genom att ta fram en egen lågbudgetdator för fattiga länder, kallad Classmate, visserligen litet dyrare, 200 dollar styck.

Sedan undrade många om det över huvud taget var möjligt att göra en dator så billig som forskarna ville, 100 dollar per styck? Men det gick, en strömsnål dator med internet-uppkoppling har tagits fram och används redan, till exempel bland mellanstadiebarn i Nigeria.

Lockande framtidsmarknad
Men nu har alltså Intel ändrat sig och säger att det är bättre att samarbeta än att motarbeta varandra. Att Intel byter fot är kanske inte Så konstigt, eftersom företagets konkurrenter också anslutit sig till forskningsprojektet, och eftersom en ny datormarknad hägrar i utvecklingsländerna.

Per Gustafsson
per.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".