Hemelektronik allt känsligare för åska

I det kraftiga åskvåder som drog över Sverige under tisdagen uppmätte SMHI som mest 1500 blixtar i timmen, och kanske slog blixten ner utanför just ditt hem, och du hade oturen att blixten skadade din dator eller nya platt-tv. För modern ny elektronik är känsligare än äldre och skadas därför lättare när åskan går.

– Anledningen till att den moderna elektroniska utrustningen är känslig för blixtar är att elektronikindustrin försöker göra apparaterna mindre och mindre. Och ju mindre de är, desto känsligare är dom, säger Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet.

Mindre utrustning åskkänsligare
Ja, visst är det bra när den bärbara datorn är liten och smidig. Men när det åskar har det sina baksidor. För ju mindre vår hemelektronik blir, desto känsligare blir den också för blixnedslag. Och ju fler elektroniska apparater vi har i hemmen, desto större risk är det för skador i ett rejält sommaråskväder.

När blixten slår ner i närheten av ditt hem så plockar elledningarna upp elektriciteten från blixten, och med ledningarna förs delar av blixten in i våra hem.

Skador för hundratals miljoner
Den ökade spänningen leder lätt till överbelastning i den elektroniska utrustning som är ansluten till elnätet och den går sönder.

I USA söktes det förra året ersättning för åskskadad elektronik för hundratals miljoner dollar. Det finns just inga siffror för Sverige, men vi är ett elektroniktätt land, så det lär kosta mycket här med.

Enklast att dra ur sladden
Men det går att skydda sig. Det finns överbelastningsskydd som kan installeras antingen vid huvudelledningen till hemmet, eller så kan man välja att köpa ett skydd för varje apparat. Fast enklast är att dra ut sladden

– Det är ett enkelt sätt att skydda utrustningen på, säger Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet.

Malin Viktorsson
malin.viktorsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".