Vattenprover från Östersjön ligger till grund för svenska miljömål.

Brister i svensk miljöövervakning

De mätresultat som tagits från flodmynningarna ut i Östersjön under de senaste decennierna kan vara så dåligt utförda att de inte borde ligga till grund för hur Sverige sätter sina miljömål, enligt statistikprofessorn Anders Grimvall från Linköpings universitet.
– Alla vet att det finns fel i databaser, men att det skulle vara så omfattande kunde jag inte föreställa mig.

Anders Grimvall hade tagit del av alla vattenprover som tagits längs de svenska vattendragen under de senaste 25 åren. Syftet var att se hur olika miljöåtgärder påverkat vattenkvalitén. Men istället för att få svar på det, visade mätresultaten på konstiga variationer och på värden som gick upp och ner på ett sätt som omöjligt kunde förklaras på naturlig väg.

Äventyrar svenska miljömål
Efter noggranna analyser drar nu forskarna slutsatsen att förändringarna antingen beror på att analysinstrumenten inte fungerat eller på att mätresultaten hanterats felaktigt. Oavsett vad det beror på anser Anders Grimvall att det är allvarligt eftersom mätresultaten ligger till grund för hur vi i Sverige sätter våra miljömål, alltså hur mycket av de övergödande näringsämnena kväve och fosfor vi får släppa ut i Östersjön.
– Om vi har miljömål att minska fosfor med 30% och så har vi felaktiga mätresultat på 15-20%, då är det svårt att veta om man uppnått miljömålen eller ej, säger Anders Grimvall.

Provtagarna håller inte med om kritiken
På institutionen för miljöanalys vid Sveriges Lantbruks-universitet i Uppsala, där man tagit vattenproverna, tillbakavisar man kritiken att mätresultaten skulle vara så fel att dom äventyrar miljömålen. Jens Fölster som är forskare på SLU medger däremot att dagens teknik inte är perfekt.

Malin Viktorsson
malin.viktorsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".