Sveriges glaciärer ska kartläggas

För första gången på 100 år ska utbredningen hos samtliga svenska glaciärer kartläggas. Arbetet som påbörjas nästa sommar kommer att samordnas från Tarfala glaciärforskningsstation i kebnekaisemassivet. Mätningarna, som går ut på att uppskatta hur mycket fruset vatten som finns bundet i glaciärerna, kan bland annat komma till nytta för att förutspå hur mycket svenska glaciärer kan komma att bidra till en den höjning av världshavsytan som experterna förutspått.

Under fredagen publicerades en internationell studie som visar att den här havsytehöjningen kan ske ännu snabbare än vad FN:s klimatpanel IPCC förutspått under de kommande 100 åren. Man visar också att det troligtvis inte är de stora inlandsisarna på Antarktis och Grönland som kommer att stå för de största smältvattenmassorna under den perioden utan att det istället är jordens mindre, främst kustnära, glaciärer som kommer att få världshavsytan att stiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".