I Sverige finns det över 700 etanolpumpar.

Etanolbränsle inte så brandfarligt som befarat

För några år sen varnades det för att etanolbränslet E85 var mycket brandfarligare än bensin, men nu visar tester som provningsinstitutet SP har gjort att det inte alls är så lätt som man trott att orsaka en explosion i dom nergrävda cisternerna på bensinstationerna.

Det var först efter mycket ihärdiga försök som det blev en liten smäll i cisternen med E85, och då under rätt osannolika förhållanden, berättar Henry Persson på provningsinstitutet SP.

Skrämmande film startade debatten
Bland annat så uppstod debatten om den brandfarliga etanolen med en film från en bensinstations övervakningskamera där det tog eld när en kund tankade sin bil med etanol, men det beror också på att etanolångorna inuti ett slutet kärl är brännbara inom ett annat temperaturområde än bensin. Man måste ner under tio minusgrader innan bensinångorna i ett kärl har rätt blandning med luft för att kunna brinna. När det gäller ren etanol ligger det farliga området mellan 12 och 40 plusgrader

E85 oförtjänt dåligt rykte
Men man visste inte särskilt mycket om hur stor brand- och explosionsrisken med etanolbränslet E85 egentligen var. E85 innehåller ju mellan 15 och 30 procent bensin beroende på årstid. Det har nu SP undersökt och risken med E85 visade sig vara betydligt mindre än man tidigare trott.
– Det kan vara dags att omvärdera synen på att E85 skulle vara mer brandfarligt än bensin, säger Henry Persson.

Johan Thorstenson
johan.thorstenson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".