Veckan som gått

P1 fredag 13 juli 12.10 0 23 40 och söndag 15 juli 15.35

Stark kritik mot miljövervakning i Östersjön. Kommer haven att stiga snabbare än vad FN:s klimatpanel förutspår? Och om guldruschen i Norra Uppland.

Omfattande kritik mot svensk miljöövervakning av övergödande näringsämnen till Östersjön. Nu ska Naturvårdsverket se över hur bra mätningarna är.

I veckan publicerade tidskriften Science en internationell studie som förutspår att världens hav kommer att stiga snabbare än vad bland annat FN:s klimatanel IPCC förutspått under de kommande 100 åren. Och det är glaciärer och inte de stora landisarna på Antarktis och Grönland som påverkar havsnivåhöjningen mest. Nu ska svenska forskare undersöka hur de svenska glaciärerna krymper.

Guldrush i Norra Uppland. Under veckan presenterade Dannemora fynd av guld. Och det är inte osannolikt att fynden kan vara brytvärda, enligt geologen Arne Sundberg, vid Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Programledare: Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".