Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Dödlighet i bröstcancer ärftlig

Varje år drabbas 7 000 svenska kvinnor av bröstcancer, den vanligaste cancerformen bland kvinnor.

Forskare har länge vetat att risken att drabbas av bröstcancer är ärftlig, men nu visar en stor svensk studie att också risken att dö av sjukdomen är ärftlig. Kvinnor med bröstcancer, vars mor eller syster dött av sjukdomen, löper 60-80% högre risk att själv avlida inom de första fem åren.

Redan för 10-15 år sedan visste cancerforskare att risken att drabbas av bröstcancer var ärftlig - om du har en nära släkting som drabbats av bröstcancer är risken fördubblad att själv drabbas av sjukdomen någon gång i livet. Risken ökar från ungefär 10 till 20 %.

Och nu visar alltså en ny svenska studie, publicerad i Breast Cancer Research, att även dödligheten är ärftlig. Kvinnor med bröstcancer löper upp mot 80% högre risk att själv avlida inom de första fem åren, om deras mor eller syster dött av sjukdomen.

Första fem åren kritiska
För det är just de första fem åren som är kritiska. Vad exakt som gör dödligheten ärftlig framgår inte av studien och Henrik Grönberg, cancerläkare och professor vid Karolinska institutet i Stockholm, kan bara spekulera:
– Beroende på vilken variant man har av olika gener så kan antingen tumören vara mer aggressiv eller så svarar man bättre på behandlingen.

Enligt Henrik Grönberg är nu nästa steg är att ta reda på vilka gener som har betydelse för att lyckas bekämpa bröstcancern.

Positiv sida
Även om de nya rönen kan verka nedslående så finns det en positiv sida. Henrik Grönberg säger att studien bekräftar något han länge misstänkt och att resultatet kan användas till att skräddarsy behandlingar. En kvinna med dödlig bröstcancer i släkten kanske skulle tjäna på att operera bort bröstet direkt i förebyggande syfte, istället för att vänta och se vad som händer med behandlingen, eftersom risken att hon inte besegrar sjukdomen är stor.
– Om släktingar dött kanske vissa kvinnor hellre opererar sig än går på kontroller, säger han.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".