Snart kanske det bara är tillåtet med handsfree. Och passagerare förstås.

Passagerarna lika farliga som mobilen

Att prata i mobiltelefonen när man kör bil anses utgöra en trafikfara. Sverige har förbundit sig att följa de internationella reglerna att handsfree måste användas vid bilkörning och frågan utreds just nu av Näringsdepartementet. Men ett samtal med en passagerare stör faktiskt föraren på precis samma sätt som ett telefonsamtal, säger forskare på Vägverket.

Sverige är nästan det enda landet i Europa som fortfarande tillåter mobiltelefonsamtal utan handsfree vid bilkörning. FN’s Wienkonvention säger att det ska vara förbjudet, men anledningen till att Sverige har avvaktat med att lagstadga om handsfree är att forskningen visar att det är själva samtalets innehåll som avgör om det distraherar föraren eller inte. Då spelar det ju ingen roll om man har mobilen i handen eller använder handsfree.

Ingen skillnad på olika samtal
Ett samtal är ett samtal och det kan lika gärna föras med en passagerare och vara precis lika distraherande som att prata i mobilen. Men något förbud mot att samtala med föraren under färd, som finns på bussar, verkar rätt osannolikt. Däremot så kan passageraren uppföra sig mer eller mindre trafiksäkert vid ett samtal med föraren och den skillnaden ligger i hur stor trafikvana passageraren har, säger Chris Patten som är ansvarig för Vägverkets utredning om hur mobilsamtal påverkar bilförare:

– Om du som förare har ett samtal med en passagerare som har trafikvana kan personen fungera som copilot och anpassa sitt samtal efter körningen. Men om du har ett samtal i bilen med ett barn till exempel då har de inte samma förståelse för när det är svårt.

Johan Thorstenson
johan.thorstenson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".