Insektsdatabas kan hjälpa mordutredningar

Eftersom en del insekter äter och lägger sina ägg på kadaver, så kan man genom att studera vilka insekter som finns på en död kropp uppskatta hur länge en människa har varit död. I Spanien har man börjat bygga upp en databas med sådan här information, och nu säger svenska forskare att en liknande databas skulle vara bra att ha i Sverige.

Anders Lindström är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala: 

– I de fall där kroppen har legat lite längre så är ett sådant här register ovärderligt.

Nytt forskningsområde
I Sverige är det Anders Lindström rättsläkarna ringer om de behöver någon som med hjälp av insekter kan hjälpa till att avgöra hur länge en person varit död. Området kallas rättsentomologi - vilket är ett relativt nytt forskningområde, som bland annat blivit populärt i USA - och som nu alltså uppmärksammas även i Europa.

På många håll har man, eller så vill man, bygga upp insektsdatabaser, som bland annat kan användas inom rättsmedicin. En sådan databas bygger på uppgifter om insekter man plockat från kroppar där man vet dödsögonblicket . Meningen är att när man sedan hittar en kropp som man inte kan bestämma dödsögonblicket för så ska man kunna jämföra de insekter man hittar på den kroppen med insekterna i databasen, och på så vis få hjälp med att bestämma hur länge personen varit död.

Sverige behöver också en databas
Anders Lindström skulle gärna se en liknande databas här i Sverige - en databas över rättsmedicinskt intressanta insekter. För trots att det finns många sätt att avgöra hur länge en människa har varit död, så har de, enligt Anders Lindström, alla nackdelen att de fungerar bäst inom ett par dygn från dödsögonblicket, till skillnad från analys med insekter:

– Den här metoden är bra för att den ger oss möjlighet att uttala oss om längre tidsaspekter än de andra.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista