Tolv gånger högre risk för översvämningar i London

Översvämningshotet i London är över för den här gången, men forskare varnar nu för att risken för översvämningar i London kan öka upp till tolv gånger i framtiden.

Översvämningarna i England fortsätter. Igår onsdag evakuerades många hem i Oxford och vattenmassorna rör sig längs Themsen och hotar bland annat staden Reading, närmare London.

London rustar nu för fler översvämningar i framtiden, för enligt en brittisk rapport kommer översvämningsrisken att öka mellan åtta och tolv gånger i London på grund av klimatförändringarna.

Hotet över denna gång
Men den här gången lär huvudstaden klara sig, enligt de experter Vetenskapsradion talat med...

– Nej, det ser tack och lov inte ut som om översvämningarna kommer att nå London även om man inte helt kan utesluta det.

Joe Giacomelli på Storbritanniens miljömyndighet säger att London har ett av världens bästa översvämningsskydd tack vare Themsenbärriären, ett system av flyttbara jättegrindar som bildar en nästan 600 meter barriär tvärs över hela Themsen och skyddar både mot tidvatten och översvämningar uppströms.

Klimatförändringar påverkar bostadsbyggandet
Men att översvämningsrisken kan öka mellan åtta och tolv gånger i London på grund av framtida klimatförändringar måste man naturligtvis ta med i beräkningarna, inte minst vid det största byggprojektet på 50 år i London.  120 000 nya bostäder ska byggas längs Themsen, så långt österut i London att Themsenbarriären inte kommer att hjälpa.

Där planeras nu obebyggda markytor dit flodvattnet ska kunna ledas vid för höga flöden. I de värst utsatta områdena ska byggnaderna få vattentåliga nedervåningar. Det är bra att man börjat tänka i de här banorna, säger gröne politikern Darren Johnson som utrett översvämningsriskerna, men man borde vara ännu mer försiktig.

– Vi borde vara mer försiktiga när vi planerar utbyggnadsnivån i östra London, säger han.

Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista