Astma på arbetsplatser ökat problem

Våra arbetsplatser bidrar till fler fall av astma än forskarna tidigare känt till. Det visar en stor europeisk studie i 13 länder, däribland Sverige. Så mycket som en fjärdedel av de nyupptäckta astmafallen kan relateras till kemikalier och irriterande ämnen som används i arbetslivet.

– Vi ser att 25 procent av de nya fallen kan hänföras till yrken, och det är högre än vad vi har väntat oss, säger Manolis Kogevinas, verksam vid forskningscentret för miljöepidemiologi i Barcelona, och huvudansvarig för den nya studien.

Astma ökar i västvärlden
Omkring tio procent av alla som bor i Sverige har någon form av astma, en obehaglig sjukdom som orsakar pipande andnöd och ibland också hosta.

Antalet fall av astma ökar i västvärlden, men orsaken är oklar. Ärftlighet spelar viss roll, men också luftföroreningar och kemikalier kan bidra.

Många utsätts för kemiska ämnen
Många yrkesgrupper, som städare, sjukvårdspersonal och andra, har daglig kontakt med en mängd kemiska ämnen.

Och det som en omfattande europeisk studie utförd bland närmare 7000 personer i 13 länder och som publiceras i dagen nummer av medicintidskriften The Lancet visar är att förekomsten av arbetsplatsrelaterad astma ökar, och särskilt tydligt är det bland just städare och sjuksköterskor.

– Det är stora yrkesgrupper som är i högriskzonen. Och det är viktigt, för vi ser många fall av astma i de här yrkesgrupperna.

Vanligt med inandningsolyckor
Men det är inte bara på arbetsplatser som det finns risk att utveckla astma. Även våra hem är fyllda av lättflyktiga hushållskemikalier. Och i den nya studien upptäckte professor Kogevinas att små inandningsolyckor av irriterande ämnen ökar.

– Våra fynd visar att även från små olyckor kan du utveckla astma. Och det är viktigt, för vi har många sådana små olyckor, säger Manolis Kogevinas.

Gabriella Björk
Gabriella.Bjork@sr.se
Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista