Ont om humlor i kall och regnig sommar

Den regniga och kalla sommaren i stora delar av Sverige har gjort att det är ont om humlor och det kan också bli getingbrist. I blomrabatten hos bi- och humleexperten Ingemar Fries, från Sveriges Lantbruksuniversitet, är det mycket färre humlor i år och inte så många arter som det brukar vara.

– Jag har sett hushumla och åkerhumla och det är allt artmässigt. Och de är faktiskt inte så många som de brukar vara, säger Ingemar Fries.

Inga insekter trivs med kombinationen mycket regn och kyla, men humlorna är extra känsliga. Det är honor som parat sig på sensommaren som övervintrar, och de måste bygga upp nya samhällen till sina ungar sommaren därpå.

Men regnar det för mycket klarar de inte det, särskilt inte de arter som bygger bon i marken, som jordhumlor. Humlorna är viktiga pollinerare, och få humlor i år ger färre övervintrare till nästa år.

Men någon större fara på längre sikt är det inte om inte den här sortens somrar håller isig i flera år, tror Ingemar Fries.

– Blir det många år i rad går populationerna ner, men det ska till väldigt radikala väderförändringar för att de här vanligaste arterna ska vara hotade, säger insektsforskaren Ingemar Fries från Sveriges Lantbruksuniversitet.

Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista