Snabbare sms med ny teknik

Att mata in text på mobiltelefonen är ofta både pilligt och tidskrävande, men det finns en annan metod som mer liknar stenografi. Shapewriting eller form-skrivning kallas den och har nu undersökts vetenskapligt i Per Ola Kristenssons doktorsavhandling vid Linköpings Universitet:

– Systemet använder mönsterigenkänning, så vi tittar på själva formen. Ord bildar helt enkelt ett mönster på tangentbordet.

Många är väl irriterade på de små knapparna på mobilen när de ska skriva sms. På sikt kommer nog tangenterna att ersättas med en stor tryckkänslig skärm. När man ska skriva någonting då dyker det istället upp en bild av ett tangentbord, där man får knappa in texten direkt på skärmen med fingret eller en penna, men det går långsamt och det är lätt att trycka fel.

Snabbare och med färre stavfel
Man har länge sökt efter andra sätt att mata in text, och Per Ola Kristensson har nu i försök visat att shapewriting eller formskrivning är betydligt snabbare och säkrare mot felstavningar.

Det går också ut på att man har bilden av tangentbordet på skärmen, men sen sätter man ner pennan på den första bokstaven och drar vidare över skärmen till resten av bokstäverna i ordet. Man ritar en figur som går att tyda som ett ord. Rätt snart har man lärt sig att rita formen för de vanligaste orden och då börjar det gå fortare att skriva, berättar Per Ola Kristensson:

– Jämfört med de gamla mobiltelefonerna så ligger det här på en helt annan nivå. Där de toppar på 10-15 ord per minut så ligger det här lätt på 25-40 ord per minut.

Johan Thorstenson
johan.thorstenson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista