Konstgjord hud istället för djurförsök

Nya EU-regler har lett till ett uppsving för företag som utvecklar konstgjord hud. Huden används som alternativ till djurförsök då kosmetika ska testas, och hittills har två konstgjorda hudmodeller blivit EU-godkända.

I en strävan att minska antalet djurförsök bestämde EU i början av sommaren att konstgjord hud bör användas istället för kaniner när man testar kosmetika för hudirritation. Samtidigt säger en annan EU-regel att allt fler kemikalier i kosmetika, närmare bestämt 10 000 olika sorter, måste testas.

Intresset har ökat
Europeiska kosmetikaföretag måste alltså testa allt fler produkter, men får inte använda de metoder de använder idag. Intresset för konstgjord hud som en alternativ metod har därför ökat dramatiskt.

Thomas Hartung, chef för det europeiska centret för validering av alternativa metoder (ECVAM) utanför Milano, bekräftar att alternativa metoder fått ett uppsving:

– Alternativa metoder är ett expanderande område med stora ekonomiska möjligheter. Den mest framgångsrika alternativa metoden omsätter redan 200 miljoner euro per år.

Att hitta alternativa metoder till djurförsök när man testar för hudirritation har blivit en guldgruva för företag som tillverkar konstgjord hud, enligt Thomas Hartung. Fem stora hudproducenter slåss om marknadsandelar, och hittills har två konstgjorda hudmodeller blivit godkända av EU.

Celler som blir över från operationer
Istället för kaniner används cellodlingar med celler som människor donerat efter till exempel en operation. De cellodlingarna blir sen till små hudstycken färdiga för tester i labbet.

Den uppenbara fördelen med konstgjord hud är att man inte använder kaniner i försöken. Inte bara av etiskt hänsyn utan också för att hudtesterna är mycket mer effektiva. Man kan göra fler tester snabbare, eftersom kaninerna kräver större arbetsinsats, säger Thomas Hartung:

– 10 000 substanser måste testas för hudirritation. Tänk dig vilken skillnad det är på 10 000 gånger 2-3 kaniner jämfört med lika många små bitar av hud.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista