Kognitiv beteendeterapi mot hypokondri

En stor del av alla patientbesök görs av hypokondriker, och en av tjugo drabbas någon gång i livet av någon sorts hälsoångest.

Nu hoppas forskare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge att en ny metod ska hjälpa de drabbade att slippa upprepade läkarbesök. Det rapporterar P1-programmet Kropp och Själ.

– Det finns studier som pekar på att så mycket som mellan 25 och 35 procent av alla primärvårdsbesök kan förklaras mer eller mindre av sjukdomsoro eller hypokondrisk oro, säger Erik Hedman, psykolog på Psykiatri Sydväst vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Den som lider av hypokondri lever med en starkt uppförstorad rädsla att bli sjuk. Och ett läkarbesök där läkaren intygar att personen är frisk övertygar ofta inte.

En vanlig utveckling är att patienten ständigt återkommer till läkaren, och det utvecklas till en ond cirkel där läkaren inte kan hjälpa patienten och patienten känner sig allt mer maktlös.

I dag finns ingen riktigt bra behandlingsmetod mot hypokondri. Men till hösten drar Huddinge universitetssjukhus i gång en studie där gruppterapi med kognitiv beteendeterapi, KBT, ska testas.

Det handlar i grova drag om att våga närma sig det som utlöser ångesten bakom hypokondrin. Att till exempel våga äta grillat kött, trots att man är rädd för hälsorisken. Eller att våga dra ner på antalet läkarbesök.

KBT har fungera bra mot olika fobier och spelmissbruk. Och Erik Hedman är hoppfull:
– Jag skulle säga att kognitiv beteendeterapi kan bota många människor med hypokondri.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista