Kaffe och motion mot hudcancer

Kaffe och motion minskar risken för att drabbas av hudcancer - det är slutsatsen i en ny studie på möss.

En intressant studie, som bekräftar att cancerrisken hänger ihop med för lite motion, enligt Stig Linder, cancerforskare vid Karolinska institutet i Stockholm.

– Det som jag är förvånad över, som är väldigt imponerande, är att det var väldigt tydliga effekter som man kunde visa på mössen.

Hjälper cellerna att självdö

Att motion, genom att förebygga övervikt, hjälper till att hålla nere risken att drabbas av cancer, har forskare länge känt till. Fettvävnad utsöndrar nämligen proteiner som hindrar cellernas egen försvarsmekanism att självdö om de känner att dom är skadade, i det här fallet av UV-ljus från solen som orsakar hudcancer.

Men nu har alltså amerikanska forskare visat att motion i kombination med kaffe-intag förstärker cellernas försvar och skulle alltså hjälpa till att skydda mot hudcancer. Koffeinet i kaffet påverkar kroppens celldelning och stimulerar därför försvarsmekanismen i cellerna.

I studien, som presenteras i dagens nummer av amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, fick olika grupper av möss bo under en UV-lampa. Det visade sig att gruppen av möss som motionerade frivilligt genom att springa i ett hjul och som fick koffein, som i mänskliga mått motsvarade en eller två koppar kaffe om dagen, de mössens celler försvarade sig mycket bättre mot UV-ljuset. Deras celler dog av sig själva om dom skadades i större utsträckning än i de andra grupperna.

Men att av den här studien dra slutsatsen att kaffe skyddar mot hudcancer går inte, säger Stig Linder:
– Jag tror att man ska akta sig jättenoga för att dra den slutsatsen från musstudier, man får helt enkelt gå ut och undersöka det hos människa för att se om det stämmer. Då tror jag solkräm ger bättre skydd än kaffe.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista