Framsteg i jakten på fungerande konstgjord urinblåsa

Bara i Sverige får flera hundra patienter varje år sin urinblåsa bortopererad, främst på grund av cancer, och det har länge varit en strävan bland forskare att hitta en bättre sätt att ersätta en skadad urinblåsa än de alternativ som finns idag. Nu har brittiska forskare tagit ett viktigt steg mot väl fungerande konstgjorda urinblåsor.

– Vi tycker att det här är ett viktigt steg framåt. Även om flera olika forskare runt om i världen har försökt att framställa en konstgjord urinblåsa så har ingen ännu lyckats visa att de celler de odlat i laboratoriet kan fungera när de stoppas in i kroppen igen, säger Jenny Southgate, professor i cellbiologi vid universitetet i York, som är en av forskarna bakom den nya upptäckten.

Dagens blåsor inte tillräckligt bra
Idag, när en patient får sin urinblåsa förstörd av till exempel cancer, kan man visserligen bygga upp en ny blåsa med en bit tarm, men problemet är att tarmens väggar inte är skapta för att stänga inne urin. Blåsan kan läcka, vilket leder till svåra smärtor och en ökad risk för ny cancer.

Använt celler från urinblåsor
Det som Jenny Southgates grupp gjort är att i lab odla celler som naturligt finns i urinblåsans vägg, och sen programmera de här cellerna till att fungera som en riktig, beständig urinblåsevävnad, kapabel att innesluta urin och kapabel att reparera sig själv.

– En intressant sak med vår arbete är att vi har visat att när vi väl utvecklat den fungerande vävnaden så kan den fortfarande reparera sig själv, så om den placerades i en patient så skulle hon ha en funktionell, självreparerande urinblåsa.

Förhoppningen är nu att man inom några år ska kunna använda den här vävnaden till att antingen klä väggarna på dagens tarm-urinblåsor, eller för att skapa en helt ny konstgjord urinblåsa från de odlade cellerna.

Michael Borgert
michael.borgert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista