Satellit övervakar naturkatastrofer

Den senaste tiden har präglats av bränder och torka i södra Europa och översvämningar i Storbritannien. Just nu brinner det för fullt på semesterparadiset Kanarieöarna.

Sådana här naturkatastrofer väntas bli allt vanligare i och med att klimatet förändras. Och satellitövervakning blir ett allt viktigare instrument för att både förebygga skador och underlätta räddningsinsatser i samband med naturkatastrofer.

Allt eftersom jordens medeltemperatur stiger med den pågående klimatförändringen så kommer vi att få vänja oss vid extrema vädersituationer. Senast har översvämningarna i Storbritannien orsakat stora skador. Enligt brittiska försäkringsbolag kan kostnaderna uppgå till två miljarder pund. Ungefär 26 miljarder svenska kronor.

Satelliten överblickar Storbritannien
Ett problem för myndigheterna när vattnet flödar över alla bräddar är att få överblick på omfattningen av översvämningarna. Det är alltså det som det Europeiska rymdorganets satellit Envisat hjälper till med. Förra veckan levererade satelliten detaljerade bilder som gav en god översikt av översvämningarna i Storbritannien. Till glädje för de som planerar hjälparbetet.

Den europeiska miljösatelliten Envisat är den största och mest avancerade satellit för jordobservationer som någonsin byggts. Den kostade mer än 20 miljarder kronor och mäter allt från växthusgaser till algblomning.

Jonas G Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista