Energiskogsodlingar minskar dramatiskt

Sverige satsar stora pengar på att omvandla åkermark till energiskog. För en månad sedan beviljade Energimyndigheten över 20 miljoner kronor för att förbättra trädet salix som biobränsle.

Men det går inte så bra för dom svenska salixodlingarna. De senaste tio åren har arealen med nyplanteringar sjunkit dramatiskt - från 2 000 hektar på mitten av 90-talet till de 300 hektar som planteras i år.

Ulf Granhall, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, säger att det beror på att salixodlarna har tröttnat på alla problem med träden:
– Det har ju till exempel sagts att en energiskog ska hålla i tjugo år. I realiteten visar det sig att odlingarna är slut efter andra skörd, alltså efter åtta år. Det gör att många odlare lägger av sedan.

Problemet är bakterier, säger Ulf Granhall. När träden är försvagade, som vid frost, angriper bakterierna träden och i värsta fall dör de. Ofta är problemet att odlarna inte vet hur de ska plantera och sköta salix på bästa sätt. De tröttnar sedan när det går dåligt. Informationen om hur träden ska skötas tycker han försäljaren ska stå för.

Försäljarna håller inte med
Försäljaren är i salixens fall med all sannolikhet Lantmännen Agroenergi, för företaget är i princip ensamma på den svenska marknaden för salixförsäljning.

Men där håller man inte med om att informationen om hur man ska sköta salixodlingarna är för dålig.

Stig Larsson på Agroenergi säger att den nedåtgående trenden för arealen av nyplanterad salix istället beror på jordbrukspolitiken - energiskogsodling måste prioriteras före spannmålsproduktion, annars väljer odlarna hellre spannmål för att det är det dom känner till och är trygga med:
– Det har att göra med priser, vad man får för betalning, och vilka möjliga bidrag man kan få. Man tar inte ett sådant steg, som är så pass stort rent praktiskt, om det inte är en riktigt bra förtjänst.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista